Een dag in het leven van Internal Sales Manager Nicky Poortmans
Nicky Poortmans werkt al 17 jaar op het hoofdkantoor van Care in Deurne. Ze begon als jobstudent-schoonmaker en is de laatste jaren doorgegroeid tot Internal Sales Manager. Wij luisteren even bij Nicky hoe het is om zo’n mooie kansen te krijgen en of ze in haar vrije tijd ook zoveel ambitie heeft.
Hoe ben je bij Care terechtgekomen?
Mijn twee oudere broers deden vakantiewerk als schoonmaker bij Care, ik wilde dat ook graag doen. Bij de personeelsafdeling was Brenda verantwoordelijk voor regio Antwerpen. Zij herkende de naam Poortmans, dus ik mocht direct beginnen. Na mijn middelbare school wilde ik snel trouwen en ik had dus dringend een job nodig. Via Care kon ik in de zomer en vlak erna poetsen bij verschillende klanten in Antwerpen en Kontich. De tijdelijke contracten waren op een bepaald moment afgelopen en nog geen dag later kreeg ik telefoon dat ze iemand nodig hadden voor de servicedesk. Brenda vroeg mij of ik dat zag zitten. Ik wilde via de VDAB secretariaat studeren om dan te solliciteren voor een bureaujob bij Care, maar ik heb dit niet nodig gehad… Ik rolde er zo in. De job op servicedesk heb ik een half jaar met plezier gedaan. Toen ging er net iemand op loopbaanonderbreking bij sales en mocht ik die vervangen. En daar zit ik nog steeds 😊. In het begin was ik medewerker op de binnendienst en sinds 3 jaar ben ik doorgegroeid tot Internal Sales Manager met twee medewerkers in mijn team.
Hoe verliep de opleiding voor de taken die jij nu doet?
Ik heb heel veel taken “on the job” geleerd. Bijvoorbeeld de berekeningen van offertes. Maar voor het leidinggevende stuk heb ik wel een managementopleiding gevolgd: “Coachend en inspirerend leidinggeven”. Op vlak van productkennis krijgen wij met het hele sales team regelmatig een workshop van ons zusterbedrijf Alpheios of een andere partner. Zo kunnen wij ook inhoudelijk meepraten over de meest recente innovaties.
Hoe verloopt een week als Internal Sales Manager?
Elke dag begint met het nakijken van de offerte-aanvragen in mijn mail en in het CRM-systeem. Er wordt overlegd met de Sales Manager of die nieuwe klant zou passen bij Care. Over hoeveel poetsuren gaat het en ligt het in een regio die wij kunnen bedienen? Die goedgekeurde aanvragen worden dan doorgestuurd naar de Sales Advisor in die regio om verder uit te werken of ik stel zelf eerst nog wat bijkomende vragen aan de prospect. Hetzelfde geldt voor aanbestedingen: ik lees de bestekken om dan te beslissen of het interessant is om mee te doen.
De offerteportefeuille is ook iets dat dagelijks wordt nagekeken en aangevuld door mij: is er een dossier gegund of niet? Zo kunnen we onze pipeline zuiver houden en weten we hoe we scoren ten opzichte van het geplande target. De rapportage hierrond maak ik maandelijks voor Vebego.
Voor bestaande klanten maak ik berekeningen en offertes. Ofwel ondersteun ik gewoon operaties hierin ofwel werk ik dat volledig uit. De vragen kunnen gaan over uitbreidingen of verminderingen. Een klant die een extra gebouw of verdieping in gebruik neemt, een eenmalige opkuis, huur van sanitaire toestellen of inloopmatten, verkoop van sanitaire artikelen, …
Hiervoor heb ik intern veel contact met de District Manager om de dossiers af te stemmen, inhoud en timing af te spreken. Extern contact hierover is dan met onze partners op vlak van producten. Voor meer gespecialiseerde diensten speel ik de vraag door aan mijn collega Ties, die verantwoordelijk is voor glaswas, tapijtreiniging, gevelreiniging etc. En als de berekeningen minder standaard zijn, dan geef ik het door aan Luc. Hij is onze calculator op de binnendienst en een echte excel wizard.
Bij ingewikkelde dossiers ga ik mee naar de klant voor een plaatsbezoek en persoonlijke toelichting over wat wij in gedachten hebben.
Was er een andere manier van werken tijdens Corona?
We hebben vooral veel van thuis gewerkt, vergaderingen met klanten en collega’s via Teams. Met kinderen is dat niet altijd gemakkelijk om geconcentreerd te blijven. Af en toe ga ik naar kantoor om wat meer stilte te hebben… Terwijl het vroeger andersom was.
De plaatsbezoeken hebben een hele tijd stilgelegen, dat begint nu iets meer terug te komen. Er wordt gelukkig nog steeds erg de nadruk gelegd op veiligheid. Bijvoorbeeld bij aanbestedingen: een maximum van x personen, vooraf aanmelden en altijd met beschermingsmiddelen.
De aanvragen zijn ook inhoudelijk anders dan voordien: extra schoonmaakbeurten, desinfectierondes en -producten, desinfectie na een besmetting of vlak voor een bedrijf volledig terug open gaat. Op die manier konden we ons plan van aanpak voor een veilige werkomgeving opstarten bij die klanten.
Wat vind je tof aan je job?
De variatie en de sociale contacten intern en extern zijn heel fijn. Ik vind het leuk om naar klanten te gaan. Het meeste voldoening haal ik uit moeilijke dossiers waar ik me in kan vastbijten, bijvoorbeeld verbetertrajecten bij bepaalde klanten.
Waarom moeten bedrijven klant worden bij Care?
Care denkt mee en luistert naar de klant. Waar zit de klant mee, waar wil die hulp bij en wat kunnen wij doen om dat te bereiken zodat het een win-win wordt.
#werkplezier #professioneleschoonmaak #kantoorschoonmaak
Weetje over jezelf
Ik ben altijd veel met muziek bezig geweest. Toen ik jong was, heb ik jarenlang muziekschool gevolgd en leerde ik dwarsfluit spelen. Voor mijn vormsel kreeg ik dan een synthesizer en van het geld dat ik als student bij Care verdiende kocht ik een panfluit. Tijdens Corona ben ik op eigen houtje gitaar beginnen spelen. Ik had tot een paar jaar geleden ook een groepje “Muzumé” waar we op huwelijken, begrafenissen en recepties muziek maakten. Dat was gegroeid doordat ik zelf de catechese-leerlingen van mijn moeder ging begeleiden en het eindigde met twee gitaren, een dwarsfluit en een klarinet.