Hilde De Geeter
projectcoördinator bij NICE
Het NICE voedingsinformatiecentrum maakt deel uit van overheidsorganisatie VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing). NICE geeft informatie aan voedings- en gezondheidsprofessionals over diverse aspecten van voeding en gezondheid. Dat maakt van Hilde de perfecte persoon om ons meer te vertellen over voedselverspilling. Maar ook hoe we met een beperkt budget toch gezond kunnen eten.
Noteer hoeveel en welke voeding je weggooit. Schieten er altijd wat aardappelen over? Schil de volgende keer eentje minder. Heb je toch restjes? Maak van groenten een lekkere soep. Of neem het overschot de volgende dag mee als lunch.
Door elke dag snel iets te halen in de winkel, heb je minder zicht op de hoeveelheden die je per week koopt. En als je met honger boodschappen doet, zijn je ogen groter dan je maag. Daardoor koop je te veel. Maak dus wekelijks een lijstje met alles wat je nodig hebt en doe al je boodschappen in één keer.
Wist je dat kant-en-klaarmaaltijden doorgaans duurder, maar dikwijls ook minder gezond zijn? Ze bevatten vaak te weinig groenten, te veel vet en te veel zout. Gelukkig hoef je geen kok te zijn om gezond te koken. Hier vind je alvast enkele gemakkelijke recepten.
Eigenlijk is water de enige vloeistof die je lichaam nodig heeft. Kies daarbij voor kraantjeswater. Want dat is veel goedkoper dan fleswater. En natuurlijk ook goedkoper dan softdrinks en alcoholische dranken.
Wissel vlees eens af met vis, eieren of peulvruchten. Staat er toch vlees op het menu? Met een portie ter grootte van je handpalm krijg je genoeg voedingswaarden binnen.
Een product in een grotere verpakking is vaak goedkoper dan in een kleinere verpakking. Vergelijk daarbij altijd de prijs per kilogram of per liter. Hou wel rekening met de houdbaarheidsdatum, zodat je niets moet weggooien.
Merkproducten zijn tot 2,5 keer duurder en niet per se gezonder of lekkerder. Meestal staan deze producten op ooghoogte, zodat je ze sneller in je karretje legt. Kijk dus ook zeker even naar de onderste rekken.
De groente- en fruitkramer wil op het einde van de dag van al zijn producten af. Daarom verkoopt hij ze op het einde van de dag vaak goedkoper. Terwijl de kwaliteit uiteraard nog hetzelfde is als bij het begin van de marktdag.