Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een opleiding schoonmaak te geven in de gevangenis?
Sien De Clerck (Adviseur Expert Cleaning): In een ver verleden had ik samen met mijn vriendin Maria een schoonmaakprogramma op tv Schoon en Meedogenloos. En toen kwam die vraag al. Met Care hebben we daaraan dan gehoor gegeven. Zo gaven we ook al les in de gevangenis van Gent en Oudenaarde. Dat was zo’n succes dat de gevangenis van Beveren ons ook heeft gevraagd.
Mouna Sarragi (HR Business Partner): Het is een mooi project rond Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). We willen de basisopleiding aan gevangenen dan ook vaker organiseren.
Hoe gaat de opleiding in zijn werk?
Sien: We geven les aan twee groepen. Telkens met vijftien gedetineerden. Al groeit dat aantal nog aan met cipiers die ook geïnteresseerd zijn (lacht).
Mouna: Ze krijgen de basisopleiding schoonmaak. Dus alles wat ze moeten weten over hoe ze hun cel proper kunnen houden. Ze mogen natuurlijk vragen stellen en dat doen ze ook. Sien helpt hen dan op weg met diverse tips en tricks. Want ook met huis-tuin-en-keukenproducten kun je al veel schoonmaken.
Krijgen ze nadien een diploma?
Mouna: Na de les leggen ze inderdaad een kort examen af. Als ze geslaagd zijn, krijgen ze een diploma. Degene met de hoogste score wint bovendien een emmer met poetsproducten, aangeboden door ons zusterbedrijf Alpheios.
Sien: Die mannen zijn daar ongelooflijk blij mee. Want poetsproducten zijn heel duur in de gevangenis.
Zijn ze iets met dat diploma als ze vrijkomen?
Mouna: Zeker. Het is toch een vaardigheid die ze hebben geleerd. Ik krijg soms ook de vraag of ze na hun vrijlating bij Care aan de slag kunnen. Ze mogen natuurlijk altijd solliciteren. Ze doorlopen dan dezelfde kennismakingsrondes als iedereen. Door de privacywet mogen werkgevers het bewijs van goed gedrag en zeden alleen opvragen of inzien. En dan ook enkel met de toestemming van de sollicitant. Ze mogen het niet bewaren of ergens opslaan. De sollicitant kan het de werkgever laten zien maar moet het niet afgeven. Al zijn er uitzonderingen natuurlijk, zoals politiekantoren. In dat geval mogen ze daar ook niet poetsen.
Laat een bezoek aan de gevangenis indruk na op jullie?
Sien: Toch wel. Het is een cliché, maar dan pas besef je de waarde van je vrijheid. Die mannen zitten daar in een kleine cel. Zonder verluchting, zonder ruimte. Tijdens de strenge coronamaatregelen mogen ze hun cel niet eens verlaten. Behalve een uurtje om te luchten. Al moeten ze zichzelf daarvoor aanmelden. Als ze daarmee te laat zijn, hebben ze zelfs dat niet.
Mouna: Er mag zelfs geen raampje open. Logisch natuurlijk. Maar wij staan daarbij niet stil. In Beveren hebben ze dan ook nog eens last van vervuilde lucht. Er ligt voortdurend een laagje zwarte stof overal. Ja, dat raakt toch.
Staat er nog een opleiding op het programma?
Sien: Voorlopig niet. Maar Mouna en ik draaien binnenkort wel de gevangenis in (lacht).
Mouna: In Dendermonde bouwen ze een nieuwe gevangenis. En ze zochten nog testpersonen om daar 48 uur in door te brengen. Wij hebben ons opgegeven (glimlacht).
Veel succes dames!