/ Interview

“Janssen Pharmaceutica bestaat eigenlijk uit 3 sites: in Beerse werken er 60 arbeiders, in Geel 35 en in Olen 3”, vertelt Yves. “Beerse en Olen zijn de farmaceutische productieafdelingen van Janssen. In Geel zit de chemische productie. We hebben 1 Teamleader die verantwoordelijk is voor Geel en Olen. In Beerse zijn er 3 Teamleaders.”

5. CARE CULTUUR Afdeling In De Kijker 03

                         

Janssen Pharmaceutica bestaat eigenlijk uit 3 sites: in Beerse werken er 60 arbeiders, in Geel 35 en in Olen 3.
/ 3 Teamleaders en 1 administratief team

“Beerse is de grootste site”, vertelt Yves. “De 3 Teamleaders zijn verantwoordelijk voor een 15-tal gebouwen. Om het vele werk te verdelen, worden ze ondersteund door een administratief team. Dat bestaat uit verschillende medewerkers. Iemand voor de kwaliteit, de administratie, de facturatie en calculatie. En ook nog 2 Team Support medewerkers. Die laatsten helpen de Teamleaders bij allerlei administratieve zaken.”

/ Van laboafwas tot onzichtbaar vuil

Ongeveer 14 medewerkers staan in voor de laboafwas. Ze gaan het materiaal ophalen in de labo’s en zetten alles in de afwasmachine. Daarna krijgt alles een grondige visuele controle. En zij houden ook de labotafels en wasbakken proper”, legt Yves uit.

De rest werkt in de farmacie. De meeste tijd brengen we door in de productieruimte in de CNC-, D- en C-zone. De C-zone is de steriele zone. Daar is het al heel proper. Toch moeten we daar grondig reinigen en desinfecteren, om ook het onzichtbare vuil te verwijderen. In de andere zones reinigen en desinfecteren we onder andere de vloer, muren, plafond, deuren, armaturen, meubilair, separatieglas ... Alles wat we doen, registreren we in onze digitale app iClean. We staan ook in in voor de schoonmaak van de refters, kleedkamers en toiletten. Dat is een klein deel van de job. ”

/ Van douches testen tot stalen nemen

“Een paar van onze mensen staat in voor de special services. Zo test er iemand de diverse nood- en oogdouches. Die moeten perfect werken in geval van nood. Er staan ook 2 mensen in de centrale wasserij. En verder doen we ook metingen, nemen we allerlei stalen en reinigen we hotten en lafkasten (werkkasten).”

“In Olen doen we hetzelfde als in Beerse. Maar dan op veel kleinere schaal. In Geel reinigen we de grote productieruimtes, compartimenten en technische ruimtes. En hebben we een team voor het mobile equipment. Dat team reinigt flexibels, transportbakken, allerlei kleine hulpmaterialen … En er is ook een Team Support die de Teamleader ondersteunt”, verduidelijkt Yves.

/ Lees de bog over mobile equipment

Het administratief team bestaat uit verschillende medewerkers. Iemand voor de kwaliteit, de administratie, de facturatie en calculatie. En ook nog 2 Team Support medewerkers.
/ Een compliment per dag zorgt voor een lach

Sinds kort hangt er een complimentenbord op de sites van Beerse en Geel. De bedoeling is dat iedereen er een kaartje mag ophangen met een compliment voor een collega of een Teamleader voor iemand uit zijn team. Ook medewerkers van Janssen schrijven positieve boodschappen voor de schoonmakers van Care op het bord. “Een compliment doet deugd”, weet Yves. “Als je een oprechte dank je wel krijgt, werkt dat enorm motiverend.”

5. CARE CULTUUR Afdeling In De Kijker02

“Ik heb het idee eigenlijk gestolen van Janssen”, lacht Yves. “Zij delen complimenten met elkaar via een webpagina. Ik zag daarvan wel de meerwaarde. Wanneer hij op het Care-hoofdkantoor in Deurne moest zijn, valt hem de complimentenmuur op van Dag van de Schoonmaak enkele jaren geleden. Boordevol leuke berichten van klanten aan Care. “Dat idee nam ik mee voor de complimentenborden in Beerse en Geel.”

Een kaartje dat enkele weken op het complimentenbord hangt en dat je nadien mee naar huis mag nemen, dat maakt indruk.
/ Het zit in kleine dingen

“Het idee van de complimenten ligt in lijn met Betekenisvol Werk waarop Care enorm inzet. Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers weten hoe belangrijk hun job is? Door het hen te zeggen. We nemen elkaar soms als te vanzelfsprekend”, aldus Yves. “Een extra taak uitvoeren of op een zaterdag komen werken? Onze mensen moeten dat niet doen, maar toch doen ze het. Meer nog, vaak stellen ze het zelf voor. Dan is een compliment het minste dat je kan geven. Of een bedanking voor het goede werk. Het zit hem vaak in de kleine dingen.”

 

Yves legt uit waarom een geschreven compliment meer indruk maakt. “Iemand die merci zegt, dat blijft niet hangen. Hoe gemeend ook. Maar een kaartje dat enkele weken op het bord hangt en dat je nadien mee naar huis mag nemen? Dat maakt indruk. Bovendien werkt het bord ook motiverend. Mensen nemen sneller het initiatief om zelf ook iemand te bedanken.”

 

“Het bord wordt steeds meer en meer gebruikt. Maar het kan nog beter. Care heeft natuurlijk al complimentenkaarten die we aan elkaar kunnen uitdelen. Maar het zou enorm tof zijn dat het complimentenbord ook zijn intrede doet bij andere klanten. Dus steel gerust mijn idee”, glimlacht Yves.