Het aantal arbeidsongevallen bij Care blijft dalen. Care behoort zelfs tot de veiligste werkomgevingen in de sector. Preventieadviseur Els vertelt er meer over.
“Elk ongeval is er eentje te veel. Dat zou ik graag willen benadrukken”, vertelt Els.
/ Hoe lang werkt Care al aan een veiligere werkomgeving?
“Ik ben al 23 jaar preventieadviseur bij Care. Toch zien we vooral de laatste jaren een echt positieve evolutie in de cijfers. Bewustwording speelt hierbij een grote rol, volgens mij.”
/ Kun je dat even uitleggen?
“Om een veilige werkomgeving te creëren, moet je rekening houden met verschillende factoren. Natuurlijk zijn er de veiligheidsmaatregelen, de verplichtingen die iedereen moet volgen. Ons VCA-certificaat maakt daar deel van uit. Daarbij checken externe auditors of we voldoen aan alle veiligheidsvoorwaarden. Bij de laatste controle scoorden we bovengemiddeld goed.”
“Uiteraard moeten alle schoonmakers de procedures kennen. Alleen zo kunnen ze die correct opvolgen. Tijdens hun opleiding gaat daar veel aandacht naar. En daarna is het een kwestie van opvolging en preventie. De mensen attent blijven maken op hoe ze veilig werken. En bijsturen waar nodig. Sensibilisering is enorm belangrijk. Dat doen we door gerichte campagnes te lanceren. Of met rubrieken zoals in het C-magazine.”
/ Care zet volop in op ergonomisch werken. Is dat ook om arbeidsongevallen te vermijden?
“Arbeidsongevallen zijn eigenlijk onverwachte gebeurtenissen. Dat heeft met ergonomie weinig te maken. Toch is inzetten op ergonomie wel belangrijk. Want schoonmaken is een enorm zwaar beroep. Door onze mensen hoogwaardig ergonomisch materiaal te laten gebruiken en tips te geven rond ergonomisch werken, proberen we hun job wat gemakkelijker te maken.”
/ Heeft welzijn op het werk ook een invloed op het aantal werkongevallen?
“Mensen die zich niet goed voelen of onder grote druk presteren, lopen inderdaad een grotere kans op ongevallen. Logisch, want ze letten niet goed op of ze moeten zich haasten. Daarom is inzetten op het mentale, maar ook het lichamelijke welzijn een factor bij de preventie tegen arbeidsongevallen.”
/ Bij sommige klanten werken de schoonmakers in onveilige omgevingen. Denk aan de chemische sector. Hoe zetten jullie daar in op veiligheid?
“Door te proberen problemen voor te blijven. We weten dat onze medewerkers daar in aanraking komen met gevaarlijke producten. Die risico’s staan allemaal tot in detail beschreven. De arbeidsgeneesheer volgt deze mensen heel kort op. Hij onderzoekt hen op regelmatige basis. En daarbij controleert hij ook hun bloed en/of urine. Bij de kleinste afwijking mag deze persoon zijn of haar job (eventjes) niet meer uitvoeren. We weten dat dat kan gebeuren. De schoonmaker krijgt dan (tijdelijk) een andere opdracht.”
/ Care krijg eigenlijk weinig te maken met arbeidsongevallen. Maar hoe kunnen we dat nog verbeteren?
“De meeste, en zwaarste, ongevallen gebeuren van en naar het werk. En net daaraan kan Care weinig doen. Behalve mensen helpen met tips zoals in het vorige C-magazine. Voor de rest blijven we inzetten op preventie. Het is een gezamenlijke inspanning. Zo staan er nog verschillende projecten rond veiligheid op het programma. Maar daarover later meer.”
/ Nog een laatste woord?
“Ik ben trots op onze schoonmakers. De wil om het goed te doen, is er. En dat werpt zijn vruchten af. Verder raad ik aan om onveilige situaties altijd te melden aan de leidinggevenden. Zelfs al lijkt het maar een detail.”
Dank je wel Els en tot het volgende C-magazine.