Resultaatgericht poetsen: schoonmaken wanneer het nodig is
Schoonmakers werken meestal volgens een vast werkprogramma: ze nemen elke ruimte onder handen, volgens voorafbepaalde frequenties en uren. Een alternatieve manier van werken is resultaatgerichte schoonmaak: daarbij bepaalt de schoonmaker op basis van de graad van properheid wat er moet worden gepoetst.
Care werkt graag met een verbintenis waarbij het resultaat primeert op het aantal poetsuren. De schoonmakers weten precies hoe schoon een ruimte moet zijn om een bepaalde afgesproken kwaliteit te garanderen. We vroegen Projectmanager Rosita Moerman en Operationeel Manager Bjorn Vanderauwera hoe dit nu precies in zijn werk gaat.
Doordacht schoonmaken
Rosita: “In tegenstelling tot reguliere schoonmaak die gebaseerd is op een aantal uren en frequentie per ruimte, is resultaatgericht poetsen gebaseerd op afspraken rond de gewenste kwaliteit per ruimte. Onze mensen kijken of iets vuil is. Is dat het geval, dan maken ze het meteen schoon. Dat kan zelfs een inkomhal zijn die diezelfde ochtend nog gepoetst is, maar ondertussen vervuild achterbleef. Maar een kantoorruimte die niet werd gebruikt, kan wel een tijdje blijven liggen volgens dit concept. Zo verspillen ze geen tijd aan proper te maken wat niet vuil is. De schoonmaakbeurten gebeuren niet meer op automatische piloot, maar het zijn doordachte keuzes. Het is nog meer kijken, denken, doen.”
Volgens Bjorn vraagt resultaatgerichte schoonmaak wel wat vertrouwen van de klant: “Klanten, en hun medewerkers, zijn het gewoon om schoonmakers repetitieve taken te zien uitvoeren. Met dit resultaatgericht poetsen vragen we hen om dit los te laten en op ons te rekenen. Wij houden alles netjes zonder een bepaalde poetsfrequentie. Dus de medewerkers van de klant moeten niet raar opkijken wanneer er gewoon snel gecheckt wordt of de vergaderzaal nog binnen de normen valt en niet meteen wordt afgestoft op dat moment. Afhankelijk van de afspraken kan dit bijvoorbeeld pas na drie dagen aan de beurt komen. Het grootste voordeel? Wat belangrijk is voor de klant, blijft veel properder. Hoe we dat doen, maakt op zich niet uit voor de klant. Het einddoel heeft prioriteit: dat alles in orde is.”
Flexibel schoonmaken
Resultaatgericht poetsen is een andere manier van werken voor de schoonmakers. Ze krijgen daarom een aangepaste opleiding waarbij ze de vaste poetsschema’s mogen loslaten. “We leren onze mensen om zich flexibel op te stellen. Ze weten precies hoe ze hun uren optimaal moeten inzetten. Ze krijgen meer verantwoordelijkheid, wat voor hen een meerwaarde in de job betekent”, vertelt Rosita.
“Steeds meer bedrijven zien het grote voordeel in van deze manier van werken. Wij krijgen de ruimte om te reinigen wat echt moet op dat moment. En de klant is tevreden met het resultaat: een proper bedrijf. Zo simpel is het”, aldus Bjorn.
Interne en externe kwaliteitscontroles
Bij resultaatgerichte schoonmaak is alles gebaseerd op de contractueel vastgelegde normen, het na te streven kwaliteitsniveau. Een goede kwaliteitsopvolging is dan ook cruciaal. Daarom voeren de Care-teamleiders op regelmatige basis testen uit met het IPSO-systeem. Rosita licht toe: “Dit systeem werkt met punten en een richtpercentage voor elke zone. De Teamleader geeft aan welke items er in welke zones vuil zijn. Het systeem weet hoe belangrijk elk onderdeel is: zo wegen vlekken op de deur harder door dan stof op een plint. Het berekent de score zodat wij exact weten of een ruimte ‘proper genoeg’ is. Heeft de klant achteraf toch een klacht? Dan gebruiken we deze resultaten en sturen we een onafhankelijke kwaliteitscontroleur langs voor een extra keuring. Dit gebeurt niet vaak, want het systeem is eigenlijk waterdicht.”
Bjorn vult aan: “We garanderen hoge kwaliteit doordat wij of de klant, naast de interne controles, ook externe partijen inschakelen om de kwaliteit te checken. De percentages tonen aan of we goed werk leveren. Halen we een grens niet? Dan gaan we meteen aan de slag met actieplannen. Zo zetten we de schoonmaak snel weer op punt en volgt er een nieuwe controle. Scoren onze schoonmakers goed? Dan laten we hen dat ook weten, uiteraard. Iedereen krijgt graag positieve feedback. Zo belonen wij hen meteen ook voor hun inzicht en planningsskills.”