KU Leuven Copal werkt met Care voor schoonmaak studentenresidenties
Al sinds enkele jaren vertrouwt studentenresidentie Copal op Care voor de schoonmaak van haar 2 gebouwen. Ook bij andere residenties van de KU Leuven staan we in voor de schoonmaak, sinds we de gunning kregen voor deze overheidsopdracht.
Wat is Copal?
Studentenresidentie Copal bestaat uit 2 gebouwen: een historisch gebouw waarbij elke kamer uniek is, en een tuingebouw met identieke kamers. Er wonen 210 studenten. Zij worden toegewezen aan een gemeenschappelijke keuken en kiezen vrij welke sanitaire ruimte ze gebruiken.
Jessie Degryse is er residentiemanager. Samen met haar collega Gillian beheert ze de gebouwen en heeft ze contact met de studenten. Ze zorgen ervoor dat alle onderhoudswerken worden uitgevoerd, dat alles netjes blijft, en dat de studenten er gelukkig wonen.
“Sinds ik hier 3,5 jaar geleden begon, hebben we altijd met Care gewerkt voor de schoonmaak van onze gebouwen. Ik heb zowel contact met de schoonmakers zelf als met de teamleader van Care die hen aanstuurt”. – Jessie
Gemeenschappelijke delen netjes houden
Op de Copal-residentie werken 2 medewerkers van Care. Eén ervan komt 1 dag per week om het tuingebouw schoon te maken, de andere persoon werkt de hele week in het grotere historische gebouw.
“Ze maken de gemeenschappelijke delen schoon: de gangen, toiletten, douches, keukens, de hal en onze kantoren. Kortom: alles behalve de kamers.” – Jessie
Geslaagd voor schoonmaakcontroles
Bij Copal zijn ze heel tevreden met het geleverde werk van Care. De KU Leuven organiseert regelmatig schoonmaakcontroles van de studentenresidenties, en voor Copal zijn die zeer goed.
“Voor die controles schakelt de KU Leuven een externe firma in. Zij evalueren elk aspect van schoonmaken op een systematische – en heel gedetailleerde – manier. Vervolgens krijgen we een rapport.”
Snel aangepast aan bijzondere context
Een studentenresidentie schoonmaken is anders dan een kantoor of magazijn. Je moet kunnen omgaan met de mentaliteit van studenten. Zij zijn weleens wat slordiger en durven al eens hun vuile vaat laten staan.
“Het gaat erom dat je een balans vindt tussen de eigenheid van studenten en streven naar een propere residentie. Dat je je verwachtingen bijstelt, en niet meteen aan de alarmbel trekt als er 2 potjes in de wasbak staan.”
Jessie vindt dat de schoonmaakmedewerkers van Care daar heel goed mee omgaan. “Als het echt niet oké is, dan contacteren ze ons en lossen wij het op met de studenten. Maar als het meevalt, werken ze er rond.”
Tegelijk proberen de residentiebeheerders de studenten te sensibiliseren. “We zorgen ervoor dat ze een gezicht kunnen plakken op wie hun gemeenschappelijke ruimtes zo netjes houdt. We geven hen de uitdrukkelijke opdracht om te zorgen dat hun keuken op tijd in orde is, dat de stoelen op tafel staan en de afwas gedaan is. En we maken duidelijk dat een schoonmaker niet komt opruimen, maar poetsen.”
Jessie merkt dat de studenten de schoonmakers op handen dragen. “Zo krijgen ze geregeld een koffietje aangeboden van studenten wanneer ze kuisen in de keuken.”
Extra paar ogen
Het contact met Care verloopt voor grotere zaken meestal tussen de teamleader en de klant. Maar in de praktijk spreken veel van onze klanten, zeker voor kleinere zaken, hun schoonmaker rechtstreeks aan. En dat werkt prima.
“Sowieso staan we in contact via WhatsApp”, zegt Jessie. “Als er problemen zijn, zoals een erg vuile keuken, een technisch probleem of het toiletpapier dat op is, dan sturen ze een bericht of springen ze even binnen op ons kantoor.”
Jessie vindt dat extra paar ogen in de gebouwen een belangrijke meerwaarde.
“We kunnen onmogelijk op elk moment weten wat er allemaal gebeurt in onze residentie. De schoonmakers van Care lopen de hele tijd rond en melden wat ze zien. Wij kunnen dan meteen in actie schieten.”
Care is dus meer dan uw schoonmaakpartner, want samen met onze partners bieden wij u een totaalpakket aan facilitaire diensten.