Charter Duurzaam Ondernemen van Voka maakt duurzaamheid concreet
Care neemt al drie jaar deel aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). In die tijd legden we een mooi parcours af en vinkten we onze actiepunten rond duurzaam ondernemen een voor een af. En dit jaar werden onze inspanningen beloond en mogen we ons SDG Pioneer noemen. Dit zouden we niet kunnen zonder de hulp van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en de deskundige begeleiding van Projectmanager Duurzaam Ondernemen Helen Jacobs. Zij vertelt dan ook vol enthousiasme over hoe je als bedrijf SDG Pioneer wordt.
Voka – grootste bedrijvennetwerk in Vlaanderen
Om te begrijpen hoe Voka ons hielp om SDG Pioneer te worden, vertelt Helen ons eerst meer over Voka. “Voka staat voor Vlaams Netwerk van Ondernemingen. Met 18.000 leden mogen we wel zeggen dat we het grootste ondernemingsnetwerk zijn in Vlaanderen. Om even te schetsen: onze bedrijven zijn goed voor 65% van de tewerkstelling.”
Charter Duurzaam Ondernemen schetst kader
“De werking van Voka stoelt op drie pijlers. Zo heb je de belangenbehartiging waarbij we de spil zijn tussen ondernemer en beleid. Op Vlaams en lokaal niveau. Daarnaast zijn we een netwerkorganisatie waarbij we gelijkgestemde ondernemers bij elkaar brengen. De derde pijler is dienstverlening. We ondersteunen bedrijven in alle fasen van hun groeipad. We hebben trajecten voor startende en groeiende bedrijven, vooral kmo’s. We helpen hen ook met internationaliseren en duurzaam ondernemen. En daar valt het Voka Charter Duurzaam Ondernemen onder.”
“Met het Voka Charter Duurzaam Ondernemen begeleiden we bedrijven die zich willen inzetten voor duurzaam ondernemen. Want we zien nu al veel bedrijven die daarmee bezig zijn. Al volgen ze daarbij vaak hun buikgevoel en ondernemen ze losse acties zonder strategie. En wij bieden hen een kader dat is opgebouwd rond de SDG’s (Sustainable Development Goals).
“Met het grote bedrijvennetwerk van Voka en de kennis van CIFAL kunnen we enorm veel bedrijven helpen om duurzaam te ondernemen. Zo ontstond het charter.”
Samenwerking Voka en UNITAR
“Die SDG’s hebben we niet zelf bedacht”, verduidelijkt Helen. “Ze zijn een initiatief van Verenigde Naties. Hun trainingsinstituut UNITAR (The United Nations Institute for Training and Research) telt wereldwijd 25 CIFAL-centra die bedrijven helpen om de SDG’s in de praktijk om te zetten.”
Helen vertelt hoe Voka in 2017 een partnership aanging met CIFAL Flanders. “Het leek een logische samenwerking. Met het grote bedrijvennetwerk van Voka en de kennis van CIFAL kunnen we enorm veel bedrijven helpen om duurzaam te ondernemen. Zo onstond het charter. Het SDG Pioneer-certificaat dat Care ontving is dus opgesteld en ondertekend door UNITAR.”
SDG Pioneer: het traject
“Bij de start van het traject plannen we een kick-off in. Die bestaat uit een lange vragenlijst rond de duurzaamheids- en bedrijfsdoelstellingen. Met die lijst trekken we naar bedrijven om er een dag lang rond te werken. Op die manier bepalen we de opportuniteiten en gieten we die in een verslag. Aan de hand daarvan maken bedrijven zelf hun actieplan op, want zij weten beter dan wie ook onder welke actie ze hun schouders kunnen en willen zetten.”
“Dat actieplan gaat dan naar een van de evaluatiecommissies, afhankelijk waar je bedrijf is gelegen. In die commissie zitten experts in de duurzaamheid uit verschillende sectoren en organisaties: universiteiten, SD Worx, MVO Vlaanderen, VITO, Vlaanderen Circulair … Ze geven de bedrijven tips vanuit hun ervaring en brengen ideeën aan. En soms zeggen ze ook: dit mag wat ambitieuzer”, lacht Helen. “Op basis van deze feedback gaat het bedrijf ermee aan de slag.”
“Een halfjaar later volgt er een tussentijdse evaluatie waarbij we bekijken hoe alles verloopt. Op dat moment kunnen we bedrijven ook doorverwijzen naar partners om hen te helpen. Nog eens zes maanden later is het tijd voor de eindevaluatie. Dan tonen de bedrijven in een presentatie aan de evaluatiecommissie wat ze hebben gedaan. En zo kunnen bedrijven in drie jaar tijd SDG Pioneer worden.”
“We doen niet elk jaar een kick-off. Al bekijken we na een paar jaar wel een paar zaken: wat zijn voor jullie de belangrijkste domeinen en waar liggen daar de nieuwe uitdagingen? Dat hebben we ook gedaan bij Care, want in drie jaar kan er veel veranderen.”
Acties Charter Duurzaam Ondernemen verder uitdiepen
Ook voor Care schept het Charter Duurzaam Ondernemen duidelijkheid. Waar duurzaamheid eerst een vaag begrip was, werken we elk jaar een concreet actieplan uit. Het bewijs dat we duurzaamheid ook echt omzetten in de praktijk. En dat is wat ons onderscheidt van andere (schoonmaak)bedrijven.
“Het is absoluut niet vanzelfsprekend dat een bedrijf het volledige traject doorloopt. Je steekt er veel tijd in en je moet er volop voor gaan. Dat merk ik ook bij Care. Chantal en Annemieke hebben er echt goesting in én ze worden van bovenaf gesteund. Bovendien betrekken ze hun collega’s er ook bij met de MVO Hub die ze vorig jaar oprichtten. Geen evidente stappen, maar wel belangrijke.”
“Ondertussen zijn er in totaal 330 bedrijven die deelnemen aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen” vertelt Helen trots. “Dit jaar was het de derde keer dat we SDG Pioneer-certificaten mochten uitreiken. Nu hebben we een groep van 161 Pioneers en 28 SDG Champions. Dat kan een volgende stap zijn in het proces.”
SDG Champion worden staat voorlopig nog niet op onze agenda. Al blijven we wel verder doen met het reguliere traject. Zo gaan we ons vierde jaar met het Charter tegemoet. Daarin gaan we de focus leggen op bepaalde duurzame acties die we verder gaan uitwerken. Daarbij halen we ook inspiratie bij andere bedrijven dankzij het grote netwerk van Voka.
Bundelen best practices
“Elk jaar verzamelen we de best practices van de deelnemende bedrijven. Dat zijn acties waarop ze trots zijn. Die bundelen we in een gids van ondertussen 130 pagina’s en dient als inspiratie voor bedrijven die deelnemen aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. In de gids staat zo ook de Triple T-trolley van Care.”