Vijf meestgestelde vragen van klanten over kantoorschoonmaak
Klanten stellen ons vaak vragen over onze opleidingen, werking en kwaliteit. Logisch, want zij willen natuurlijk de beste service voor hun budget. We bundelden de vijf meest gestelde vragen over kantoorschoonmaak.
1. Hoe werven jullie geschikte medewerkers aan?
We hebben een eigen vacaturewebsite www.werkenbijcare.be waar geïnteresseerden op een eenvoudige manier de vacatures kunnen selecteren die bij hen passen. We maken achterliggend ook gebruik van CVWarehouse, en bedienden vinden vaak hun weg naar ons via Indeed of LinkedIn. Onze vacatures worden ook regelmatig als berichten gedeeld op Facebook en instagram. En daarop komt verrassend veel respons.
Met Bring a Friend acties maken we bestaande medewerkers warm om een kennis, vriend of familielid als sollicitant aan te brengen. Onze medewerkers weten immers wat voor bedrijf Care is en zijn onze beste ambassadeurs. Ze kunnen vaak al inschatten of iemand binnen onze organisatie past of niet.
Maar voordat we het contract laten tekenen, nodigen we kandidaten eerst uit in het kantoor van hun eigen regio voor een gesprek. Speciaal daarvoor hebben we goed bereikbare kantoren in Antwerpen, Houthalen, Vilvoorde en Gentbrugge. Of we doen het gesprek bij de klant. Dan weet de medewerker meteen waar hij terechtkomt, of dit makkelijk bereikbaar is en wat hij precies gaat moeten doen bijvoorbeeld schoonmaken in de productie of sanitaire ruimtes.
Waar letten we op bij een aanwerving? Ervaring in professionele schoonmaak is een pluspunt. Want de verschillen met huis-tuin-en-keuken-schoonmaak zijn groot. Naast het gebruik van specifieke producten en methoden, ligt vooral de snelheid een pak hoger in onze sector. Toch merken we dat vooral de attitude, de mentaliteit, de zin om te werken en te leren, veel belangrijker is. Voldoet de sollicitant aan onze verwachtingen? Dan krijgt hij of zij de kans om zich te bewijzen op de werkvloer.
2. Welke opleiding krijgen de schoonmakers bij Care?
Op hun eerste dag krijgen de schoonmakers een introductietraining van hun Teamleader. Ze leren dan de basisbeginselen zoals het gebruik van materiaal en producten, procedures, werkschema’s … op de werkvloer waar ze daarna ook aan de slag gaan. Blijken ze na enkele maanden een echte aanwinst? Dan krijgen ze een uitgebreide cursus van ons zusterbedrijf Alpheios. Die basisopleiding professionele schoonmaak duurt twintig uur, waarin niet alleen het schoonmaaktechnische gedeelte, maar ook ergonomie, communicatie, rechten en plichten aan bod komen.
Nadien volgt er een examen en krijgen ze een diploma als professioneel schoonmaker. We merken dat deze opleiding onze schoonmakers motiveert: ze beseffen hoe belangrijk hun taken zijn en dat de klanten, en wij, echt op hen rekenen.
Als er met boenmachines of schrobzuigmachines moet gewerkt worden, dan zorgt de Teamleader voor de gepaste opleiding op maat. Pas als de werknemer de machine onder de knie heeft, mag hij ermee aan de slag.
Naast de schoonmaakopleidingen zorgen we bij Care ook voor “Nederlands op de werkvloer”. Dit is een praktische opleiding om de juiste woordenschat te kennen en begrijpen die schoonmakers op de werkvloer gaan gebruiken. Om een paar voorbeelden te geven: strepen, koffievlek, emmer, dweilen, moppen, stofwissen, uitbellen, …
3. Hoe zorgen jullie voor vervanging bij een afwezigheid?
Elke regio heeft enkele mobiele ploegen, onze "vlinders", die altijd klaarstaan om in te springen waar nodig. Ze kennen dan ook iedere klant in hun regio. Ze krijgen wekelijks hun planning door, maar dat kan nog elk moment veranderen bij onverwachte situaties. Daarom moeten ze altijd bereikbaar en mobiel zijn. Ze hebben dan ook een bedrijfswagen en een gsm.
Daarnaast wordt er ook gekeken naar de schoonmakers in de eigen regio of zij extra uren kunnen doen. Dit hangt af van het uurrooster van de schoonmaker.
4. Hoe gebeuren de kwaliteitscontroles bij Care?
Teamleaders voeren op regelmatige basis kwaliteitscontroles uit en gebruiken daarvoor het IPSO-systeem. Daarin staat hoe netjes een bepaalde ruimte moet zijn, uitgedrukt in percentages. De Teamleader doet zijn rondgang om te kijken waar het nog vuil is. Afhankelijk van het soort vervuiling trekt het systeem punten af. Een veeg op de vloer weegt bijvoorbeeld zwaarder door dan stof op de plinten. Een inkomruimte of sanitaire blok weegt ook meer door. Het systeem houdt daar wel rekening mee.
Als de Teamleader alles heeft ingegeven, berekent het systeem hoe proper de ruimte is. Wordt het gevraagde percentage niet behaald (minder dan 85%)? Dan bekijken we samen met de schoonmaker in kwestie wat het probleem is en hoe we dat kunnen oplossen. Door hem of haar hierbij te betrekken, creëren we meer betrokkenheid bij de job. En dat uit zich in betere resultaten.
Volgen er toch nog klachten of vindt de District Manager het niveau onvoldoende voor de klant? Dan schakelen we een interne kwaliteitscontroleur in. Al is dit wel uitzonderlijk.
5. Hoe motiveren jullie de medewerkers van Care Office Cleaning?
Een tevreden medewerker levert beter werk. In ons MVO-verhaal (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) spelen onze schoonmakers dan ook een cruciale rol. Zo vieren we speciale gelegenheden en betrekken we ons Care-team bij de organisatie via onze gesloten Facebookgroep. Daar kunnen mensen vragen stellen of zelf ook berichten in plaatsen wanneer zij iets leuks meemaken op hun pand.
Daarbij leggen we ook de nadruk op persoonlijk contact tussen de Teamleaders en hun team, maar ook tussen de medewerkers onderling. Want met een welgemeend compliment, positieve feedback of een goede babbel voelen mensen zich echt gehoord en geapprecieerd.
Kwaliteitsvol materiaal helpt om het werk gemakkelijker te maken voor de schoonmaker, waardoor die meer gemotiveerd is om zijn best te doen. Care investeert al jaren in beter materiaal om ergonomischer en sneller te kunnen werken.
Wilt u graag meer weten over de werking van Care Office Cleaning? Stel gerust al uw vragen aan onze Sales Advisors.