Veilige werkomgeving
14-06-2021

Een veilige werkomgeving is en blijft prioritair

Preventieadviseurs Johan Van Calster en Els Van Rijckeghem zijn dagelijks druk bezig om een zo veilig mogelijke werkomgeving voor de Care-medewerkers te creëren. Geen eenvoudige taak als je weet dat onze schoonmakers in meer dan duizend panden aan de slag zijn.

Wat doet een preventieadviseur precies?

Els: “Eigenlijk vat onze functieomschrijving het mooi samen. We geven advies over een veilige werkomgeving. Dat doen we preventief, want voorkomen is beter dan genezen.”

Johan: “Ook het psychisch welzijn van onze medewerkers is voor ons erg belangrijk.”

Hoe zijn jullie preventieadviseur geworden?

Johan: “Ik was, en dat ben ik nog deeltijds, Teamleader bij een farmaceutische klant waar veiligheid enorm belangrijk is. En zo is mijn interesse voor dit onderwerp gegroeid. Toen kwam de vraag van Care om een opleiding te volgen tot preventieadviseur niveau 2.”

Els: “Ik ben al twintig jaar preventieadviseur, en nu al een hele tijd niveau 1. Ik wil ervoor zorgen dat de mensen in geestelijke en lichamelijke goede gezondheid komen werken én ook zo terug naar huis gaan. Als preventieadviseur moet je een passie hebben voor veiligheid, voor waarden, normen en regels. Ik doe dat nog altijd met hart en ziel. En dat is nodig, want het is geen gemakkelijke job.”  

Hoezo?

Els: “Ze zien ons niet graag komen (lacht). Wij zijn diegenen die een werf kunnen stilleggen als de veiligheidsregels worden overtreden.”

Johan: “Elke beslissing die we nemen, is altijd om onze mensen te beschermen. En natuurlijk gaan we alleen op bezoek bij panden wanneer we een melding over een onveilige situatie hebben gekregen. We hebben helaas niet de tijd om overal eens binnen te springen om te zeggen hoe goed ze het doen.”

Els: “Mag ik een voorbeeld geven? Iedereen is verplicht om veiligheidsschoenen te dragen. We beseffen dat je daarin heel warme voeten krijgt in de zomer. Maar ook in de zomer kan er iets op je voet vallen. En dan is een blauwe plek het minste van je zorgen. Met een gebroken voet zit je thuis aan je bed gekluisterd. Maar ondertussen moet je wel nog een huishouden runnen. En we kunnen als werkgever geen bijkomende hulp regelen, dat is niet onze taak. Daarom, ik zeg het nog eens, is voorkomen beter dan genezen.”

Jullie hebben een adviserende functie. Hoe werkt dat?

Els: “Als er zich ergens een nieuwe situatie voordoet, vragen leidinggevenden ons hoe ze dat op veiligheidsvlak moeten aanpakken. Wij gaan dan op zoek in de codex welzijn op het werk, of andere informatiebronnen naar de nodige info. Dat gieten we dan in een duidelijk en verstaanbaar advies. Dat advies kan ook simpelweg een nee zijn als de situatie echt gevaarlijk is.”

Johan: “We zijn een onafhankelijk orgaan, ook al werken we voor Care. Veiligheid en welzijn staan bovenaan onze prioriteitenlijst.”

Stel, er gebeurt toch een ongeval ondanks jullie positieve advies, zijn jullie dan verantwoordelijk?

Els: “Ja. Als wij een situatie zo verkeerd inschatten, of ‘ondanks het kleine risico’ toch positief advies geven, dan draaien wij mee op voor de gevolgen. Als we zeggen ‘pas op kans op snijwonden’ en de leidinggevende volgt ons advies niet op … Tja, dan is hij of zij verantwoordelijk. Je ziet, zo eenvoudig is het allemaal niet.”

Johan: “We kunnen alleen maar benadrukken dat al die regels er zijn om onze mensen te beschermen.”

Els: “Als er toch een arbeidsongeval gebeurt, lig ik daarvan wel wakker. Dan vraag ik me af wat we beter hadden kunnen doen. Of hoe we mensen kunnen overtuigen om toch echt die regels te volgen.”

Wat doen jullie nog buiten advies geven?

Johan: “Er komt veel administratie bij deze job kijken. Want we moeten een volledig veiligheidsbeleid uitwerken en altijd up-to-date houden. Bovendien is het onze taak om ervoor te zorgen dat Care aan alle wettelijke verplichtingen voldoet in verband met welzijn op het werk.”

Els: “We maken ook veiligheidsdossiers op voor potentiële klanten. Dan moeten we x aantal pagina’s invullen om te bewijzen dat Care met alles in orde is. En hen overtuigen met voorbeelden dat we goed bezig zijn.”

Wat is jullie advies aan alle Care-medewerkers?

Els: “Wel, weinig mensen weten dat, maar iedereen kan met vragen bij ons terecht. Over veiligheid en welzijn dan toch. Dat is altijd anoniem. Als je denkt dat er iets niet veilig verloopt in je werkomgeving, bel ons op en vraag het. Dat geldt ook zeker voor onze schoonmakers.”

Johan: “Eigenlijk ligt de functie van preventieadviseur in lijn met die van de vertrouwenspersoon. Merken we dat we op bepaalde vragen geen gepast antwoord vinden, dan verwijzen we de mensen door naar de juiste persoon of dienst.”

Preventieadviseurs Care Johan Van Calster Els Van Rijckeghem

Meer blogs

Copal Header
kantoorschoonmaak, kwaliteit, klantgerichtheid

KU Leuven Copal werkt met Care voor schoonmaak studentenresidenties

Al sinds enkele jaren vertrouwt studentenresidentie Copal op Care voor de schoonmaak van haar 2 gebouwen. Ontdek wat Copal haalt uit onze samenwerking.
04-08-2024
< 1 min.
Blogheaderbeeld 1470X600 Duurzaam sanitair
duurzaamheid, personeel

Partner Mondo Spechim levert duurzame sanitaire artikelen en diensten

Voor duurzame sanitaire artikelen en diensten rekent Care op Mondo Spechim. Een gesprek met Product Manager Franckie Vermoere.
07-04-2023
< 1 min.
Blogheaderbeeld 1470X600 DC 03 (1)
duurzaamheid, welzijn, gezondheid, personeel

Hoe uw computer en toetsenbord reinigen

Uw toetsenbord regelmatig grondig reinigen is geen overdreven luxe. Hoe u dat doet? Dat vroegen we aan onze partner DataClean.
07-04-2023
< 1 min.